AnnonserEtt liv som räddas ska också levas!

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft arbetar för människor med förvärvad hjärnskada och deras närstående. Vi verkar för effektiv rehabilitering, ökad kunskap och förbättrat stöd för att minimera konsekvenserna av förvärvade hjärnskador. Läs mer om Hjärnkraft.

Hjärnkraft driver ett treårigt arvsfondsprojekt för att ta fram modeller för förbättringar inom åtta olika samhällsområden. Läs mer.
 
Aktuellt

Gör något nu

"Det är med sorg vi tagit del av Socialstyrelsens rapport och de konsekvenser som blir när staten överger dem som har de största behoven med motiveringen att kommunen ska ta ansvaret. Vi kräver att regeringen gör något nu" säger Maria Lundqvist-Brömster i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet i sin helhet

Välkommen till Hjärnkraft, Cecilia Boestad


Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft har anställt Cecilia Boestad som ny förbundssekreterare och kanslichef. Cecilia Boestad är leg fysioterapeut och har bred erfarenhet av hjärnskaderehabilitering. Hon tillträder den 8 januari 2018.


Manifestation den 3 december - Assistans är frihet, Rädda LSS

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft deltog även i år vid manifestationen Assistans är frihet, Rädda LSS på flera orter i landet. RBU arrangerade och den samlade funktionsrättsrörelsen medverkade.

I Stockholm talade Christina Amundberg, Hjärnkrafts tidigare v ordf. om att neddragningarna i assistansen drabbar dem med de största behoven. De omfattas inte att regeringens undantag. Hon beskriver konsekvenser av domar och vilket stöd som finns i forskningen för behovet av insatser.Uppmärksamma hjärnskador idag

Idag på Hjärnskadedagen lyfter Hjärnskadeförbundet sitt förebyggande arbete mot TBE. Förbundet arbetar för att vaccination inte ska vara en plånboksfråga för barnfamiljer och vill att vaccinering ska subventioneras för barn och erbjudas utan kostnad för barn som vistas på riskområden i Sverige.
Hjärnskadedagen är den 26 oktober i Europa.

Läs mer på våra sidor om TBE och i vår informationsbroschyr. Broschyren finns under gratis informationsmaterial.


Hjärnkraft vill veta vad du tycker

Hjärnkraft genomför just nu en webbaserad enkätundersökning som skickats till alla medlemmar vi har e-postadress till. Om du vill delta i enkätundersökningen men inte har tillgång till e-post kan du kontakta kansliet på telefon 08-447 45 30 så skickar vi gärna ut undersökningen via post.
Tack för din medverkan.


Hjärnskadekortet i TV

I första avsnittet av programmet Trafikpoliserna visas Hjärnkrafts Hjärnskadekort upp i rutan. Kortet används för att beskriva vilka konsekvenser hjärnskadan har för personen och kan underlätta i många vardagliga situationer. Hjärnskadekortet är en medlemsförmån för medlemmar i Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Beställ ett Hjärnskadekort
Hjärntrötthet tas upp i P1

Programmet Kropp & Själ tar upp hjärntrötthet. Hjärnkrafts styrelseledamot Sofie Wennberg beskriver tillsammans med programledaren vilka konsekvenser det kan få.

Lyssna på inslaget här:


Subventionera TBE-vaccin för barn

Landstingen bör subventionera vaccinationerna mot TBE, skriver Maria Lundqvist-Brömster i en debattartikel som publicerats på Dagens Samhälles debattsajt. 

Till debattartikeln.

Lägre hastighet gör stor skillnad

"Min dotter skulle ha klarat sig med några frakturer om bilföraren kört långsammare". Hjärnkraft Stockholms ordförande Janne Hagström intervjuas i Godmorgon Sverige om konsekvenserna efter en trafikolycka där dottern fick svåra hjärnskador.
Lyssna på inslaget (intervju kommer efter 20 minuter).

Smittad av TBE: ”Klarade inte av att vara mamma”

I en artikel i Svenska Dagbladet beskriver Stina Hagström von Hellens, medlem i Hjärnkraft, hur fästingbettet påverkat henne och hennes familj. 

Läs artikeln

Utbildningsdag i Västerås

Den 22 november 2017 arrangerar Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft en utbildningsdag med tema "Konsekvenser vid förvärvade hjärnskador" i Västerås. Samma kväll hålls även ett informationsmöte.

För intresseanmälan kontakta Per-Erik Nilsson, utbildningsansvarig.

Program


Lägg ner LSS-utredningen

I ett pressmeddelande kräver Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft att LSS-utredningen läggs ner. Bengt Westerberg har idag visat att direktiven bygger på falska antaganden. 
Läs pressmeddelandet.

Ramlat från en stege?

Du som är medlem omfattas av Hjärnkrafts kollektiva olycksförsäkring. Om du råkar ut för ett olycksfall kan du få ersättning för kostnader som läke-, tandskade- och resekostnader. Du har också möjlighet till ersättning för merkostnader. 

Läs mer om försäkringen


Starta anhöriggrupp?

Vill du starta en anhöriggrupp för närstående och anhöriga till personer med förvärvad hjärnskada. Nu finns en checklista som kan vara till hjälp i uppstartsfasen. 

Läs mer på anhörigsidan.


Riktlinjer för återgång till skola eller aktivitet efter hjärnskakning

Hur länge ska barn och unga vila efter en hjärnskakning? Och hur bör de successivt återgå till skola eller fysisk aktivitet? I materialet Hjärnskakning, som består av fyra olika delar, finns tips på vad man ska tänka på och förslag på lämpliga aktiviteter.

Du hittar materialet i webbshoppen.


Vanlig hjärnskakning - Att leva med lätt traumatisk hjärnskada

Nytryckningen är klar av skriften som kan vara ett hjälpmedel för personer som har fått en lätt traumatisk hjärnskada, för anhöriga eller för vårdpersonal. Sofie Wennberg beskriver vilka strategier som hjälpt henne att få ett så normalt liv som möjligt.

Skriften går att ladda ner eller beställa som tryckt till självkostnadspris i webbshopen.

Läs mer eller beställ här.Arkivet - tidigare publicerat

Aktiviteter, nyheter och information som tidigare varit publicerat på startsidan återfinns i arkivet

Till arkivetTidningen
Hjärnkraft är vår medlemstidning som kommer ut fyra gånger per år. 

Läs senaste numret.

Prenumerera på Hjärnkraft.

Kalender, event

Här finns Hjärnkrafts viktiga datum, aktiviteter och events som utbildningsdagar med mera. Till kalendariet.

Vill ni få med en aktivitet? Mejla gärna info@hjarnkraft.se.


Nyheter i media
den 30 november 2017
”Jag kommer inte längre klara att göra en enda sak spontant som att gå på bio, åka till Liseberg eller åka till havet en varm och solig...
den 21 november 2017
Det rådde stor enighet mellan riksdagens partier när de i dag diskuterade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Alla...
den 14 november 2017
Den samlade funktionshinderrörelsen är positiva till Åsa Regnérs besked idag om att man fryser Försäkringskassans omprövningar av personlig...
den 17 oktober 2017
Allt fler funktionshindrade får nu sin personliga assistans indragen och måste i stället få hjälp från kommunen. Nya siffror visar att det...
Våra egna annonser
 

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft
08-447 45 30
Måndag-torsdag 9-16
Nybohovsgränd 12, 1 tr
117 63 Stockholm
info@hjarnkraft.se